
2. mai 2025
9. og 10. mai var det klart for ølfestival på Tangenkaia. Da fylte Haandbryggeriet 20 år og inviterte til Haandfest.
I 2005 startet fire hjemmebryggere opp Haandbryggeriet i en nedlagt strømpefabrikk i Engene. Det startet som en hobby og et ønske om å lage et godt øl som kunne selges til butikker og utesteder.
– Det første året var vanskelig, og vi holdt på å gi opp. En dag fikk vi besøk av et amerikansk importfirma, og de valgte ut oss som én av få som de ønsket å importere til USA. Da begynte ballen å rulle litt mer, sier Egil Hilde, daglig leder og en av gründerne av Haandbryggeriet.
I tiden etter det ble 40 prosent av alt de lagde solgt til USA. Den gangen lagde de 6-7 øltyper. Nå er de oppe i 40-50 øltyper.
Skur 4
Etter hvert fikk Haandbryggeriet flere og flere leverandører i Norge også. I 2019 flyttet de inn i Skur 3 og 4 på Tangenkaia, etter å ha vært innom lokaler på Sundland og enda et lokale på Brakerøya.
– Vi trives godt her, og er også veldig fornøyde med å ha fått åpnet bydelspuben Skur 4. Her har vi mulighet til å selge alle øltypene våre og enda litt til, sier Egil.
– Vi har konserter med lokale artister og andre arrangementer flere ganger i måneden, og har noen stamgjester som er innom her ofte, legger Stig Harald Hovind til. Han er barsjef på Skur 4.
Haandfest
20-årsjubileet ble feiret stort. 9. og 10. mai var det klart for Haandfest - en festival de har arrangert flere ganger tidligere, men som hadde ligget på is siden 2019.
– Vi var 20 bryggerier til sammen, både fra England, Danmark, Sverige og Norge. Vi har samarbeidet med alle tidligere, sier Egil.
Mål om én million liter
Siden de startet i 2005 har det vært en stor utvikling i bransjen. Flere bryggerier har kommet til og noen har blitt borte igjen.
De andre gründerne solgte seg ut i 2016, og da overtok Egil som daglig leder. Fra å være et bryggeri med hjemmebryggere på hobbybasis, er de nå profesjonelle på alle nivåer. I alt er det 10 ansatte i produksjonen, puben og administrasjonen.
– I fjor produserte vi 550 000 liter, og målet er å komme opp i én million liter, sier han.
I alt finner du Haandbryggeriet sine produkter hos 200 puber og restauranter i hele landet og i mange butikker.
De jobber hele tiden for å fornye seg og nå ut til enda flere. Nylig har de lansert alkoholfritt øl og lite-øl, sistnevnte har mindre sukker og karbohydrater. Begge deler har blitt tatt godt imot. I tillegg har de lansert en RTD, ready to drink, som er en ferdigblandet drink man kjøper på boks.
– Alt lages med naturlige råvarer, og alkoholen til RTD-en vår lages av Haavaldsen destilleri, som også holder til på huset her, sier Egil.
Det er ikke så godt å si hva de 20 neste årene bringer, men én ting som er sikkert er at de ønsker å holde til på Tangenkaia i mange år fremover.